ADHD: Alle Dagen Heel Dynamisch

enthousiast
Ik ben nu een paar weken weer aan het werk in mijn tweede schooljaar als docent Engels op een middelbare school. Als volwassene met ADHD ben ik al jaren op zoek naar een manier om mijn ADHD op een goede manier in te zetten. Nu ik deze heb gevonden wil ik mijn verhaal graag delen in de hoop dat dit anderen kan helpen of inspireren.

Benut mijn krachten

Ik troost mezelf, na een lange dag waarin mijn ADHD me parten heeft gespeeld, met denken aan manieren om mijn kwaliteiten als volwassene met ADHD in te zetten. Heerlijk is het om mij nu te beseffen dat ik toch een heleboel punten af kan vinken met dank aan mijn beroep als leraar. Ik heb het niet even makkelijk gehad in mijn eerste jaar als docent. De versnelde opleiding – een halve master 1e graads met maar vijf maanden van twee dagen per week stage – heeft mij nu niet bepaald een heleboel ervaring voor de klas gegeven. Nu ik weer een paar weken aan het werk ben merk ik hoeveel ik ben gegroeid in het afgelopen jaar. Ik denk dat mijn beroep mij een prachtige kans heeft gegeven om mijn krachten te benutten.

Uitlaatklep

Ik ben me bewust van het feit dat mijn energie en creativiteit mijn kracht zijn wanneer ik voor de klas sta. ADHDers zijn gebaat bij regelmaat: zo’n afgebakende planning met vaste lesuren helpt mij enorm met mijn focus en ritme. Bovendien, als je veel energie hebt is lesgeven een prachtige uitlaatklep. Geweldig is het om te zien hoe het me toch vaak lukt om leerlingen te enthousiasmeren. Laatst zei een leerling: ‘juf, de manier waarop u dit uitlegt lijkt het net alsof het interessant is’. Een collega kwam vorig schooljaar een les observeren. ´Wat moet jij moe zijn aan het einde van de dag´, merkte hij op. ´Ben je elke les zo actief?’

Wat maakt ons bijzonder?

Ik kan niet lang stilzitten. Geen probleem als juf! Ik gun het iedereen zo om te vinden wat ik denk gevonden te hebben. Kijk naar je krachten als volwassen ADHD-er. We zijn soms zo bezig met hoe het ons in de weg kan zitten dat we vergeten hoe bijzonder het ons maakt.

Willeke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*