Always look on the bright side of life

21 thoughtsADHD’ers met een goed zelfbeeld zijn moeilijk te vinden. Door de vaak jarenlange negativiteit die ADHD’ers over zich heen krijgen (van zichzelf en anderen) zijn ze ronduit negatief over zichzelf. Denk je dat je er nooit vanaf komt? Let maar eens op!

Teleurstellingen

Als ADHD’er is het heel makkelijk om jezelf teleur te stellen en vervolgens weg te zakken in een treurige bui. Zo’n bui waarin je alles aan jezelf vervloekt en vooral je ADHD. Doordat we zoveel van onszelf eisen, zijn de teleurstellingen talrijk. Juist daarom is het een kunst én een uitdaging om positief naar onszelf en ons leven te kijken!

Acceptatie

Ik heb mezelf geleerd om positiever naar mezelf te kijken. Dit ging niet zonder horten of stoten. In het begin voelt het ronduit idioot om jezelf te complimenteren voor het opvouwen van de was of het direct afwassen van een pan. “Iedereen kan het toch?” zei het vervelende, deprimerende stemmetje in mijn hoofd daarna. Zie daar maar eens vanaf te komen.

De kunst is, naar mijn mening, acceptatie. Zodra je accepteert dat je heel sterk bent op het gebied van pedagogische leerkrachtvaardigheden (ik studeer aan de PABO), maar nou eenmaal vreselijk veel moeite hebt met het afwassen van een pan, wordt het leven zoveel mooier! Ineens ben je blij als je die pan hebt afgewassen! Daarnaast ben je veel minder teleurgesteld als je het een keer (wéér) vergeten bent, want je hebt geaccepteerd dat dit nou eenmaal moeilijk voor je is.

Energie

Wat mij ook heeft geholpen, is het anders gebruiken van mijn energie. Ik heb eens bekeken hoeveel uren ik heb besteed aan mij druk maken over het feit dat ik geen verslagen kan afmaken. De uren werden dagen, zoveel bleek ik er mee bezig te zijn. Er zat dus dagen aan energie in het nadenken over hoe slecht ik was in het afmaken van verslagen! Het resultaat: Een verdrietige Lara zonder verslag.

Ik besloot om mijn energie anders te gebruiken. Die dagen konden moeilijk nog meer verspild worden, dus er kon weinig misgaan! Ik heb op internet gezocht naar wat anderen voor tips gaven. Toen ik weinig vond, heb ik eens gekeken wat voor tips er worden gegeven voor kinderen met ADHD op scholen. Er ging een wereld voor me open! Kookwekkers, planners, samenwerkingsvormen, beloningssystemen, enzovoorts. De energie die ik heb besteed aan zoeken en uitproberen, levert nu op dat ik 70-80% van mijn verslagen op tijd inlever. Dat is nog eens winst!

Genieten

Het is allemaal niet eenvoudig en ook ik heb een lange weg doorlopen om te komen waar ik nu ben. Niks gaat makkelijk, of je nou ADHD hebt of niet. Daarom is mijn allerbelangrijkste tip: geniet van het leven. Leef in het hier en nu. The Beatles zongen het al zo mooi: “Life is what happens to you, when you’re busy planning other things.” Morgen is een nieuwe dag, vandaag is nu. En wist je dat ik vandaag een blog heb geschreven die ik al een week geleden af wilde hebben? Maar: hij is af! Goed hè? ;)

Lara – Redacteur 21-thoughts.nl

WebsiteFacebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*