Een beetje vreemd

volle agenda adhdEen beetje vreemd. Zo heb ik mij eigenlijk altijd wel gevoeld en gevonden. Waarom vreemd? Al vanaf jongs af aan ben ik altijd aanwezig, ik zeg alles wat ik denk en ik heb de enorme kwaliteit om mensen steeds tegen mij in het harnas te jagen. Waarom? Dat wist ik nooit, ik ben mij van geen kwaad bewust. Ik vind het en zeg het, niets en niemand houdt mij tegen. Ik had wel veel vrienden, iemand die alles durft te zeggen heeft toch enig aanzien.

Een bewogen schoolcarrière

Ondanks dat ik slim ben en goed kan leren, kreeg ik MAVO-advies. Met de hakken over de sloot heb ik dit gehaald. Toen ging ik naar de MEAO, dat ging al iets beter. Daarna ging ik naar de IVA, de autoschool in Driebergen. Dit vond ik interessant, dus met een overfocus ben ik bijna cum laude geslaagd. Toch had ik enorm last van faalangst en onzekerheid, iets wat mijn moeder er wel wist uit te praten. Maar het onderbewuste bleef tegensputteren.

De eerste banen

Ik begin met een enorm enthousiasme en gedrevenheid bij mijn eerste echte baan. Maar na een jaar of twee ben ik de banen spuugzat. Men moet mij niet vertellen wat ik moet doen, dat bepaal ik zelf wel. Nou zo werkt het dus niet, kom ik achter. Hup, naar de volgende. Ik werk 10 jaar bij één werkgever waar ik steeds conflicten met leidinggevenden en hun leidinggevenden heb. Ik wil een groot bedrijf naar mijn hand zetten, dat lukt niet, wat mij doet inzien dat ik het harder moest proberen. Gevolg: burnout na burnout. Het werk doe ik met twee vingers in de neus dus daar ligt het niet aan. Inmiddels heb ik een leidinggevende positie. Met mijn medewerkers kan ik prima opschieten al vind ik ze traag, het duurt veel langer voordat ze dingen snappen als dat ik dingen doorheb. Ach, daar zet ik mij wel overheen.

Burnout, paniekaanvallen, ik ben kapot

Dan kom je bij een psychiater op 40 jarige leeftijd. Meneer, u bent overwerkt en u moet het rustig aan doen. Nou dat deed ik in mijn ogen al, ook al rij ik 90000 km per jaar en maak ik 60 uur per week om zoveel mogelijk handel te kunnen doen. Maar het gaat moeiteloos. Na de laatste burnout ga ik ziek uit dienst en dan ga je de molen in. Meneer de psychiater schrijft alle soorten antidepressiva voor die er maar was, en het gaat slechter en slechter. Op het laatst kom ik mijn bed niet meer uit, mijn lijf schudt continue, ik tril, ik word helemaal gek van de spanning. Na een jaar (!) aanmodderen ga ik voor een second opinion van een andere psychiater. Deze beste man begint anders, hij stelt vragen in plaats van zijn pillenboekje te pakken.

ADHD en hoogbegaafd

Diagnose: ADHD (met name richting aandacht) en hoogbegaafd. Nou lekker dan, ik dacht dat mijn ietwat drukke gedrag altijd kwam door mijn oneindige enthousiasme en gedrevenheid. Niemand kon mij bijhouden. Maar na een gedegen uitleg van meneer de psych kan ik het begrijpen, behalve mijn extreme onrust heb ik eigenlijk nooit iets kunnen voelen. Ik hield geen rekening met mezelf, ik was er wel maar was er toch niet. Door mijn hoogbegaafdheid en positiviteit heb ik mij staande gehouden volgens de psych, met die onrust was er bij een wat minder slim iemand al voor de pubertijd er er een enorm probleem ontstaan.

Ritalin proberen

Ik neem de eerste dosering Ritalin. Geweldig, wat een rust in mijn lijf. Ongelofelijk. Ik ben een ander mens geworden, ik word niet meer snel boos, ik kan gewoon tijdens een telefoongesprek blijven zitten (normaal rende ik het kantoor door, mijn collega’s ergeren zich daar mateloos aan), ik rij niet meer veel te hard, kan relativeren, kan iets lezen zonder steeds pauzes te nemen, kan iets afmaken waar ik aan begin. Nu heb ik een dik jaar Ritalin en ik heb het leven weer aardig op de rit. Ik krijg gevoelens die ik nooit had, zowel positief als negatief. Ik moet er nog erg aan wennen. Ik hoor van veel mensen dat er veel positief veranderd is en dat ervaar ik zelf ook iedere dag. Het leven lacht mij weer toe, ik onderneem zaken, ben druk bezig met het ontwikkeling van mijn eigen bedrijf en de gesprekken met klanten gaan beter dan ooit. Ik ben blij dat ik na al die jaren weet waar mijn valkuilen liggen, daar ben ik nu enthousiast en gedreven mee aan de slag!

Paul
Leadershipselling.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*