Gevaar! Netflix en ADHD

Wanneer iets mij niet boeit of te lang te duurt ben je me heel snel kwijt. Tijdens onzinnige anekdotes of tijdvullend gebrabbel over koetjes en kalfjes zak ik al snel weg in een mentale cocoon waarin het geluid zachtjes vervaagt terwijl mijn gedachten afdwalen. Ik kijk dwars door de verteller heen en knik af en toe zachtjes met mijn hoofd –alsof ik luister- en volgens mij heeft niemand ooit door gehad dat ik deze persoon negeerde en hele belangrijke zaken aan het overpeinzen was. “Wanneer heb ik voor het laatst mijn nagels geknipt?”

Hyperfocus

Vind ik iets spannend of interessant, dan slaat het de andere kant op. Dit noemt men hyperfocus, een extreme concentratie op een onderwerp waar interesse voor is. Dit komt vaak voor bij mensen met ADHD of ADD. Op school haalde ik dan ook alleen maar echt goede cijfers voor de opdrachten die me aanspraken. Dan kon ik er ook echt een levenswerk van maken en het huiswerk voor andere vakken helemaal vergeten. Tegenwoordig kan ik me helemaal verliezen in het schrijven van een tekst. Of zonder met mijn ogen te knipperen, uren naar een scherm staren als er iets tofs op te zien is. Vroeger kwam dit maar zelden voor.

Gezellig gemurmel

De tv stond vaak wel aan, voor het gezellige gemurmel op de achtergrond. Er zijn weinig programma`s die mijn aandacht kunnen vasthouden. Ik keek vaak met een half oog naar comedy of cabaret, maar de meeste series op TV boeien me te weinig. Zeker als ik een week moet wachten op het vervolg. Waar vrienden en collega’s lyrisch, met het schuim op de mond, scenes uit Breaking Bad bespraken, was ik blij dat ik de week daarop niet verplicht achter de TV zou moeten te kruipen voor het vervolg. Hoe leuk kan zo`n serie nou zijn?

Bingewatchen

Best leuk, blijkt. Zo leuk dat ik dagen als een kluizenaar, levend in mijn eigen vuil op de bank doorbracht. Ik heb een tijd geleden, tegen mijn voornemen en beter weten in, een proefabonnement op Netflix genomen. “Eerste maand gratis, daarna per maand opzegbaar”, las de tekst op het startscherm van mijn Playstation, die zonder mijn toestemming de Netflix-app geïnstalleerd bleek te hebben. Ik weet dat ‘bingewatchen’, waarbij een persoon meerdere afleveringen van een serie achter elkaar bekijkt, inmiddels algemeen geaccepteerd is. Maar dit bingewatchen is gevaarlijk voor mensen met ADHD.

Geen weg terug

Archer, American Horror Story, Fargo, Black Mirror en zo nog een hele rits aan series waar ik mezelf vroeger nooit aan zou hebben gewaagd. Bij elke nieuwe serie loert het gevaar dat het leuk vind en zonder te knipperen alle afleveringen wegkijk, vergeet te eten en het huishouden links laat liggen. Het proefabonnement is inmiddels verlopen en ik weet dat ik op elk moment kan opzeggen. In het kader van de productiviteit en gezondheid zou ik dit ook moeten doen, maar ik ben net begonnen met Rick & Morty en die nieuwe Star Trek-serie ziet er ook veelbelovend uit. Nog één maandje dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*