Olympische Schreeuwen

Voor mijn werk zit ik veel op de weg. Ik maak veel kilometers, rijdend van klant naar klant. Daarbij stond de radio de afgelopen periode vaak afgestemd op Radio 1. Live verslag van de Olympische winterspelen in Zuid-Korea. De schaatswedstrijden werden voorzien van commentaar door Sebastiaan Timmerman en Erben Wennemars, de ex-schaatskampioen die om voor mij onverklaarbare reden door de NOS tot sportcommentator is gekroond. Ik hoor en lees hier en daar dat Erben ADHD heeft. En of dit nou klopt of niet – ik heb online geen uitsluitsel kunnen vinden-, kennelijk wordt de manier waarop hij praat en zich gedraagt dus met ons soort mensen geassocieerd.

Machtige klappen

Wat heeft mijn stuur het te verduren gehad toen ik luisterend naar de teleurstellende 10 kilometer van Sven Kramer mijn nagels uit frustratie in het leer plantte. Niet vanwege het wedstrijdresultaat, maar door het ondragelijke, nietszeggende en over-emotionele getetter op de achtergrond. `Je moet harder Sven!` `Dit gaat niet goed!` `Oooooh neeeee!` `Ach ach ach` `Machtige klappen Sven, je moet machtige klappen slaan op dat ijs verdorie!`. Sebastiaan Timmermans’ rustige en feitelijke verslaggeving werd overschreeuwd door Erbens hartenkreten en dit gebeurde bij vrijwel elke live uitzending van een schaatswedstrijd. Maar ja, Erben kan er niks aan doen, want hij heeft misschien wel ADHD.

Wiebel en frutsel

Is dit echt het beeld dat men heeft van iemand met ADHD? Ik zou Erben Wennemars namelijk niet graag als ambassadeur wensen, zeker niet na de winterspelen. Als ik naar mezelf kijk dan zit de onrust met name intern. Ik moet bezig blijven, kan slecht stil zitten en ben een zowel een frutselaar als een wiebelaar. Maar ik ben geen grote prater, hoewel ik in de juiste setting (lees: in de kroeg) wel veel verbale diarree kan spuien. Maar daarvoor ga je ook naar de kroeg, met of zonder aandoening.

Wennemarsje

Ik vroeg me toch af of ik ook weleens een Wennemarsje doe. Of ik soms ook een impulsieve, te aanwezige verbale stoorzender ben en daarmee mensen het bloed onder de nagels vandaan haal. Het zou erg slecht voor de zaken zijn als mijn klanten zich na een gesprek met mij zich net zo voelen als ik na het luisteren van een schaatswedstrijd op Radio 1. Ik ben nog maar pas begonnen bij deze werkgever. Hoeveel omzet heeft dit ons al gekost? Kan ik alvast maar beter op zoek gaan naar een nieuwe baan? Sportcommentator misschien?

Naar huis

De spelen zijn voorbij. De sporters zijn gehuldigd in het Olympisch Stadion, hebben bij DWDD gezeten en zijn weer thuis bij familie in vrienden in verre dorpen. Ook Erben is weer thuis. In Zwolle, waar hij iedere thuiswedstrijd bij PEC vanaf de tribune de spelers aanmoedigt. `Je moet harder Younes!` `Dit gaat niet goed!` `Oooooh neeeee!` `Ach ach ach` `Machtige tackles Piotr, je moet machtige tackles maken op dat gras verdorie!` Hij wordt overschreeuwd door 13.000 andere supporters. Op mijn autoradio speelt zachtjes muziek.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*